Loading...
APR Housing

Honorable Mention – Pátio do Meco by Fábio Ferreira Neves

Global Future Design Awards 2019
Honorable Mention
Category: Housing
Firm: Fábio Ferreira Neves
Architect: Fábio Ferreira Neves
Country: China

Another great opportunity. APR’s next award Urban Design & Architecture Design Awards 2019 is open for Registration. Don’t miss the chance, its a huge platform for architects.

Pátio do Meco is a single family-housing located on a small promontory in the historical center of Aldeia do Meco, a little village in the south of the metropolitan area of Lisbon, in Portugal. The site was composed over many years by a patio with a house, the animal warehouses and an old olive tree. The project keeps its original identity and the main house, was demolished and rebuilt, respecting the position and the proportions of the original one. The modern interpretation of the project was based mainly in a renewal of a rural heritage.

The boundary of the lot is defined by the new rebuilt house and the extension, an perimeter wall which was tickened up to host the complementary programa. This new extension is composed by minimal and abstract volumes that were cutted off according the presence of the existing olive tree and privacy needs. The chimney, with a remarkable presence in the original house and its courtyard, is now the connecting element between two different constructive and programmatic systems. In the main building are the social areas and at the inclosure, the private and technical ones. Mediterranean typical elements like the well, the roof tiles and the shading reeds, gain prominence within the patio, which is all south oriented.  The original stonework is reused to increase the harmony between the old and the new.

The urban morphology is respected and the new constructions take the implantation of the old ones, promoting an anchorage with the surrounding in a unique line. The new complex is opened only to the main street, in a careful gesture which connect the private with the public space. The project takes advantage from the recollections of the past, and with these memories, organizes a group of clean volumes that reinforce the identity of the place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *