Loading...
APR Mixed Use

Second Award – E. Conde da Carreira by Valdemar Coutinho Arquitectos

Global Future Design Awards 2019
Second Award
Category: Mixed Use
Firm: Valdemar Coutinho Arquitectos
Architect: Valdemar Coutinho Santos
Country: Portugal

Another great opportunity. APR’s next award Urban Design & Architecture Design Awards 2019 is open for Registration. Don’t miss the chance, its a huge platform for architects.

The building is situated next to “Avenida Conde da Carreira” in city of Viana do Castelo, Portugal, is a privileged block in terms of location near the train station.

The premises of the program are based on the restoration and expansion of the existing building, in ruins, in the city of Viana do Castelo, for two single-family residences and the increase of the ground floor area for a large commercial space / services.

The extended building, with an area of 315m2 of deployment consists of a ground floor and 2 floors.

In the project, formally, it was always evident, in the existing ruined building, the recovery of its identity image and the concern in cohabitation with the new volume in a more dynamic and contemporary language.

The strategy of spatial management of the street is the introduction of longitudinal volume corresponding to expansion of the ground floor that arises from of surrounding buildings. This volume becomes definer of the patio organization. The project will be certainly a dynamic focus of the block, all based in the formal aesthetics of space, economic vitality and quality of life provided by the solution found.

The construction system is based on a mixed structural solution of iron and wood with the recovery of the existing stone walls, complemented by new technologies that guarantee the thermal / acoustic comfort, evidencing contemporary finishing materials.

It highlights the work the combination of carpentry and plasterboard with the existing stone masonry facings. On the top floor, the spatial distribution is enhanced by structural rafters of the roof timbers, with the space environment with adequate natural lighting.

It was used as the dominant color of the building in white color, which gives a link between the existing one and the new construction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *