Loading...
2022 IID 🏆 Awards

Gold Winner – CapitaMall Wangjing by CLOU Architects

CapitaMall Wangjing, the first large commercial complex developed by CapitaLand in Beijing’s Wangjing area, has brought commercial prosperity to the Wangjing community since its opening in 2006. In 2021, CLOU architects won the design competition and collaborated with CapitaLand to renovate this long-standing community beacon, responsible for the overall space branding upgrades of CapitaMALL Wangjing.

International Interior Design Awards 2023: Entries Open!
Take your work to the next level. Register Now… 

Gold 🏆 Winner
International Interior Design Awards 2022 (IIDA 2022)

CapitaMall Wangjing
Retail Interior 

Firm
CLOU Architects

Architect/Designer
CLOU Architects

Design Team
Jan Clostermann, Jianyun Wu, Sebastian Loaiza, Yadi Zhong, Christopher Biggin, Kyra Zhao, Wenlei Ma, Tianshu Liu, Javier Pelaez Garcia, Nan Zhang, Valentina Kholoshenko, Yaxi Wang

Location
Hohhot, Inner Mongolia

Country
China

Photographer/Copyright
©CLOU Architects

The original atrium could not be drastically changed due to structural constraints, CLOU started from the existing central columns by adopting a strategy of highlighting and strengthening the column network. A linear ‘light grid’ connects structural columns and ceilings into a contemporary three-dimensional network of luminous rays, dissolving the abrupt column and stuffy horizontal space in the original building.

Light is used as the main design element throughout the whole space, combining different materials and textures to give the space a unique identity. The anodized aluminium panels and linear lighting create a light and shadow box at the entrance foyer, stimulating the visitor’s desire for exploration from the moment they enter. CLOU’s design of combining mirrors and lighting, increases the breathability of the small-scale atrium space, enriching the visual experience, and giving visitors a moment of imagination and space to rest.

The space is dominated by white and apricot colours, creating a calm and elegant atmosphere. The neutral and soft colour palette makes an inclusive, warm and calm space, catering to the preferences of customers of all ages. The apricot and white artificial stone with painted aluminium panels, create a subtle contrast yet harmonious blend with the mirror and stainless steel metallic colours, creating rich layers of the space.

CLOU has also led the design of the space signage and wayfinding, with details that continue and compliments the interiors. The design of the shopping index signage is highlighted with a three-dimensional shape, using mirrored and stainless steel and apricot materials, and a simple squared font. The use of neon light strips in the bathroom adds a touch of playfulness and vibrancy to the white and apricot tone.

CapitaMALL Wangjing has also been awarded LEED Gold certification, after the renovation, it will continue to serve the needs of the surrounding community as a beacon of the area. With consistent precious in detail and quality, CLOU has transformed the old mall into an aesthetical shopping and social destination that provides a relaxing, intimate, and classy space for the community.